Světová kuchyně #9 – Amerika

Z Číny jsme se v mžiku oka přesunuli na druhou stranu zeměkoule – do Ameriky. A co by to bylo za americkou kuchyni bez rozpáleného grilu a zahradních stoliček.

Personál restaurací mohl protentokrát zůstat zcela v klidu, protože jsme se opět rozhodli rozdráždit své chuťové pohárky vlastnoručně připraveným jídlem.

Stejně jako čínská kuchyně je ta americká velice rozmanitá. Zatímco v Číně jsou na vině regionální vlivy, Americká kuchyně je formována přistěhovalci, kteří si i po přestěhování do Ameriky zachovávají část svých zvyklostí.

I kdyby byla tato země z hlediska kulinářského rozmanitá sebevíce, nikdo si ji nepředstaví bez hamburgerů, salátu coleslaw a cupcakes/muffinů.

Předkrm – Salát Coleslaw s opečenými tousty

Suroviny

Salát

  • 1 ks větší mrkve
  • 1/4 malého celeru
  • 1 menší bílé zelí
  • 1 lžíce soli
  • 1 ks cibule

Zálivka

  • 1 lžička octa
  • 200 g majonézy
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 – 3 lžíce cukru krupice
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup

Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně promícháme a asi 20 – 30 minut ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijeme. Podstatné je důkladné ruční promačkání zasoleného zelí. Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.

Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.

Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promícháme.

Hlavní chod – Hamburger s bylinkovým máslem

Při tvorbě hlavního chodu jsme se inspirovali pořadem Šéf na grilu, na jehož stránkách je k nalezení recept.

Suroviny

Hamburger

  • 750 g – mleté maso
  • 4 plátky – bylikové česnekové máslo – asi 1 cm silné
  • 4 plátky – libová anglická slanina
  • 4 plátky – sýr
  • hrubá sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 4 kusy – hamburgerové housky
  • 35 g – rozpuštěné máslo

Bylinkové máslo

  • 55 g – nasekané čerstvé bylinky – směs koriankru, petrželky, pažitky, libečku, bazalky, estragonu a oregana
  • 1 stroužek – najemno nakrájený česnek
  • 1/2 kusu – najemno nasekaná chilli paprička
  • 1 špetka – čerstvě namletý pepř
  • 8 lžic – máslo pokojové teploty

Obloha

  • salátové listy dle chuti
  • červená cibule – grilované tenké plátky
  • zralé rajče nakrájené na tenká kolečka
  • dijonská hořčice

Postup

Nejprve si připravte bylinkové máslo. Všechny suroviny dejte do mísy a zpracujte dřevěnou vařečkou nebo použijte kuchyňského robota. Bylinkové máslo položte na mikrotenovou fólii a zaviňte do válečku. Konce zakruťte tak, aby se nerozvinuly. Máslo nechte ztuhnout v chladničce. Máslo vydrží až 3 měsíce.

Pusťte se do přípravy hamburgeru. Opláchněte si ruce a rozdělte namleté maso na 4 části. Z každé části udělejte dvě placky, mezi které vložíte plátek bylinkového másla. Vložte dvě placky na sebe a pořádně kraje spojte. Osolte, opepřete a odložte maso na tác s mikrotenovou fólií. Zabalte ho a vložte do lednice.

Připravte gril a rozpalte ho na vysokou teplotu.

Nejprve na grilu orestujte anglickou slaninu, 2 – 3 minuty z každé strany. Jakmile je dokřupava, sundejte ji z grilu a odložte jí na kuchyňskou papírovou utěrku, zbaví se tak přebytečného tuku.

Nyní dejte na rozpálený rošt grilu hamburgery, znovu je osolte a opepřete. Grilujte je 5 – 7 minut z každé strany, dokud nebudou opečené na medium.

Chcete-li na hamburgeru vytvořit oblíbený mřížkový vzor, v polovině času pečení ho pootočte o pravý úhel.

Po obrácení můžete hamburger vylepšit slaninou a sýrem navrh.

Rozkrojte hamburgerové housky a potřete je rozpuštěným máslem a dejte na gril. Grilujte půl až jednu minutu.

Jakmile jsou housky opečené, pusťte se do velkého finále. Na spodní část housky položte list salátu, plátek cibule, rajčete a kdo má rád pálivé, přidá i kousek papričky jalapeňo. Přidejte hotový hamburger se slaninou a sýrem, ochuťte dijonskou hořčicí nebo dle libosti tím, co máte rádi a přiklopte druhou půlku housky.

Dezert – Red velvet cupcakes

Suroviny

Těsto

  • 125 g hladké mouky
  • 1/4 prášku do pečiva
  • 1/4 soli
  • 1 lžíce (10 g) kakaa
  • 60 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 ml podmáslí
  • červená potravinářská barva
  • 1/2 lžičky bílého vinného octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 ml smetany ke šlehání 40%

Postup

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým cukrem do světlé nadýchané pěny. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a zašlehejte do směsi, až se vše krásně spojí.

Do hrnku si odměřte podmáslí, přidejte červené barvivo a dobře promíchejte.

Do mísy s vyšlehaným máslem přidejte polovinu mouky s kakaem a ručním šlehačem na nízké otáčky zašlehejte, pak přilijte podmáslí a opět dobře zapracujte. Nakonec přidejte druhou polovinu moučné směsi a vše dobře prošlehejte.

V malé misce nebo hrnku si smíchejte jedlou sodu a ocet, pozor vypění to, a pomocí stěrky rychle vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby. Možná se Vám bude zdát těsta málo, ale při pečení vyběhne.

Pečte 18 – 20 minut, až jsou dortíky upečené. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Po úplné vychladnutí ozdobte dortíky smetanovým krémem. Mascarpone vyšlehejte společně s cukrem a vanilkovým extraktem, přilijte smetanu a nejprve pomocí stěrky lehce promíchejte. Pak pomocí šlehače pomalu vyšlehejte na pevný krém. Nastavte si šlehač na nízké otáčky, aby se krém nepřešlehal. Pokud použijte smetanu s nižším obsahem tuku (33%) krém nebude tak pevný, ale na chuti mu to určitě nic neubere.

Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na všechny dortíky. Pokud máte po ruce čerstvé jahody nebo maliny, můžete přizdobit. Nejlepší jsou tyhle dortíky v den upečení, ale bez obav vydrží i den dva v lednici.

A na závěr fotodokumentace.

Kategorie:

Okomentovat